Acasă » lumea mea » A fost odată ca niciodată și magia fără sfârșit

A fost odată ca niciodată și magia fără sfârșit

(partea a doua )

E așa minunat că dorința de a povesti vine mai mereu împreuna cu un Dor… Am încercat de câteva ori pâna acum să scriu acestă parte a doua promisa acum o lună, dar nu a ieșit… Azi , din acordurile unei melodii pe care o ascultam , a apărut, mai întâi așa pâș-pâș , apoi cu nod în gât si emoție copleșitoare, Dorul de tataie. Și am știut că a sosit momentul să mă aștern pe hârtie…

Așadar , cum ne cresc poveștile și mai ales cum ne crește omul din spatele lor ?!

Povestea creează pentru copii un spațiu magic, în afara timpului, în afara convențiilor, acolo unde e posibil orice si binele e triumfător. La vârsta copilăriei mici granița între realitate si ficțiune nu exista. Copilul crede si asta e viața lui. Si cel mai de preț dar pe care i-l putem face atunci e să-l lăsam să creadă până la capăt, sau măcar să aducem magia din poveste cât mai des în realitatea lui concretă . O să detaliez puțin ca să fie mai clar. Îi spunem copilului o poveste despre dragoni într-o seară iar el e foarte încântat. Si ce facem ? Nu ne oprim a doua zi. Căutăm urmele de dragoni în drum spre grădiniță, ne acoperim cu o păturică în mașină când plecam spre casă să nu ne zărească dragonii, lăsăm la culcare ceva pe pervazul ferestrei pentru puiul de dragon și tot așa.

Ce facem de fapt astfel ?Aducem magia poveștii în viața de zi cu zi. E ceva ce doar noi împărțim , e ceva ce creeaza o legătură puternică. Aducem magia si jocul si râsul în spațiul profan și asta pentru copii e cel mai bun medicament pentru orice, pentru anxietăți, neputințe si emoții copleșitoare. Lawrence J. Cohen , pshiholog specializat în jocul copiilor și terapia prin joc, scrie în celebra sa carte Retete de jocuri :” Râsul cu hohote, din toată inima, e calea firească pe care copiii și adulții își descarcă temerile, stinghereala și anxietatea.Părinții pot folosi aceasta tehnică a mersului pe firul râsetelor pentru a însenina un conflict sau un moment tensionant.” ( pag. 110 )

Așadar , e greu pentru copilaș într-o dimineață să plece la grădi, ne întoarcem la povestea din seara precedentă si creăm un astfel de moment pentru a ne conecta si a risipi teama. Plecam de la grădi si copilașul e încărcat, a avut o zi lungă si grea , facem același lucru si restabilim conexiunea . Stiu, nu putem face asta de fiecare dată, nu avem resurse, dar măcar din când în când face minuni.

Despre omul din spatele poveștilor ? Cel mai adesea el e o persoană extrem de importantă pentru copil, mama, tata, bunicii, universul lui de iubire și siguranță. Fiecare îi poate citi povești, dar cel care și iubește poveștile și nu își stăpânește entuziasmul atunci când le citește, e o comoară pentru copil. Pentru că orice adult din preajma copilului care e pasionat de ceva și care aduce în interacțiunea cu cel mic aceasta pasiune , de fapt produce o înflorire în sufletul lui. Iar din povești roadele sunt: un adult care va avea o interacțiune profundă cu semenii săi, un adult cu un limbaj, un vocabular bogat , rafinat si sensibil si nu în ultimul rând un adult care prin poveștile din viața lui își va deschide sufletul spre ceilalți , vindecându-se si inspirând alți oameni.

„Povestea ne spune pe noi și ne salvează, în același mod misterios în care respirația este mereu aceiași, dar diferită. „( Mark Nepo )

Puteți citi si povestea de pe fețele noastre :)))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s