Scones cu afine

IMG_2393

Adorate în America si Canada, prajiturelele numite scones sunt de fapt de origine scoţiană. Aşadar nu pot fi servite decât alături de un ceai savuros si putina dulceaţă🙂 .

Pot fi pregătite atât ca desert cât si ca o gustare sărată, dacă alegem să adăugăm în aluat brânză sau caşcaval. Iniţial nu m-au impresionat si m-am gândit că sunt doar un altfel de biscuiţi, însă m-am înşelat amarnic… Aluatul e tare gustos, cumva crocant, dar si sfărămicios în acelaşi timp si nu prea au nici o legătură cu biscuiţii mai mult cu nişte pâinici mai speciale, aş îndrăzni să spun.

Avem nevoie de:

  • 200 g afine (eu am avut congelate de asta vara)
  • 250 g făina albă
  • 100 g unt rece
  • 1 ou
  • 130 ml lapte bătut
  • 80 g zahăr
  • 2 linguriţe praf copt
  • 1 praf sare
  • 1 linguriţa extract vanilie 
  • câteva picături esenţa lămâie (eu nu am pus)
Incingeti cuptorul la 200 grade C.
Intr-un castron încăpator puneţi făina cernută, sarea, praful de copt si zaharul, amestecati bine.
Scoateti untul de la frigider si daţi-l pe răzătoarea mare , punându-l direct în castronul cu făina. Amestecaţi repede cu degetele până ce veţi obţine un aluat sfărămicios.

IMG_2389

Intr-un castronel bateţi oul împreună cu laptele bătut, extractul de vanilie si esenta de lămâie

Adaugaţi amestecul peste făina si unt. Amestecaţi usor pâna ce începe să se formeze un aluat usor lipicios
Transferati aluatul pe masa de lucru înfăinata, frământati de 2-3 ori cu multă grijă să nu striviti afinele. Mie nu mi-a prea ieşit😦 .  Nu frământati mai mult! Acum aluatul este destul de ferm, nu se mai lipeşte si se poate modela. Apăsati aluatul usor cu podul palmei.

IMG_2390

Apoi cu ajutorul sucitorului întindeti-l usor. Aluatul trebuie să aiba grosimea cam de 4-5 cm.  Daca frământati aluatul prea mult, vor deveni tari si dure dupa copt.

Cu ajutorul unei forme de biscuiti, sau cu paharul, decupati scones. Din resturile de aluat formati din nou o bilută , pe care o întindeţi din nou si decupati alte scones.
 Aşezaţi-le cu migală în tava  acoperita cu hartie de copt si dati-le la cuptorul încins pentru 18-20 de minute

IMG_2391

După ce le scoateţi , lăsaţi-le să se răcoreasca si apoi hăpăiţi-le cu pofta!

IMG_2392

Abia astept să încerc si varianta sărată !

Un sfârşit de săptămână plin de culoare, dragii mei!

Inspiraţie : Andreea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s