Leurda!!!!!

E timpul ei, o găsim în păduri ( noi o culegeam anii trecuţi din pădure de la Pişchia), în pieţe, e ieftină, gustoasă si tare sănătoasă! Mai  multe despre leurdă aici si aici.

Eu si Cătă suntem fanii ei înrăiţi :), dar ceea ce mă bucură e că si Teiuţ o papă cu mare plăcere! Anul trecut avea sub un anişor si nu am îndrăznit să-i dau, dar cred ca de pe la un an si 6 luni o puteţi introduce în alimentaţia prichindeilor, mai ales că e „medicament” pentru viermişorii intestinali si apăra căile respiratorii superioare de infecţii.

Iată cum o prepar eu pentru piciul meu:

1. Cel mai mult îi place sub formă de mâncărică (aidoma celei de spanac):  spăl bine leurda, o fierb 4-5 minute , o toc mărunt, pun puţin ulei de măsline, lapte si o mai fierb 2-3 minute. Adaug un ou fiert tare zdrobit, sau pur si simplu pasez toată compoziţia cu blenderul. Bineînţeles nu mai adaug usturoi, căci leurda are aromă de usturoi, nu degeaba i se spune şi usturoiul pădurii.

2. De asemenea e delicioasă cu paste!! Din nou spălăm leurda, o opărim 2-3 minute, o tocăm. Tocăm mărunt si puţină ceapă verde, adăugăm ulei de măsline, leurda mărunţită si puţină apa si lăsăm pe foc 2-3 minute. Adăugăm caşcaval, sau telemea, sau ce brânză preferă puiuţii, mai lăsăm un minuţel să se topească, luăm de pe foc si mai punem puţină smântână. Apoi adăugăm si pastele si gata festinul. Se bat turcii la guriţa lui Matei!!!!

3. O altă variantă e cu omletă. Leurda bine spălată, crudă o taiem mărunt. Batem apoi un ou cu puţin lapte si caşcaval, adăugăm leurda. Ungem un vas mic cu ulei de măsline (eu folosesc capacul de la un vas mic de yena) răsturnăm compoziţia si introducem în cuptorul preîncălzit pentru aprox 10 minute la foc măricel. Păpăm cu pâinică si ridichi! Nebunieee!

Bineînţeles ca aceste variante, puţin îmbunătăţite le puteţi pregăti si pentru voi, cei mari. Eu mai prepar si o salată simplă cu leurdă crudă, ceapă verde, ridichi, brânză de oaie, ulei de măsline si oţet balsamic. Preferata mea!!!

Putem de asemenea prepara după reţeta Deliciului cu spanac, un extraordinar deliciu cu leurdă 🙂 !

Doar mămicile care alăptează trebuie să fie, cred, puţin atente la leurdă, să nu supere stomăcelul bebeluşilor! In rest daţi cu toţii, mici si mari, iama în leurdă,  🙂 e nemaipomenită!

Voi cum o mai pregătiţi?

P.S.  O să revin cu fotografii sugestive!

…si era să uit : puteţi să si congelaţi leurda, aşa crudă sau opărită, cum preferaţi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s