Pâine

Azi a nins bacovian: Te uită cum ninge … februarie… si pe asemenea vreme m-a năpădit o poftă nebună să coc pâine. Să-i simt mângâierea în palme, să-mi înmiresmez căminul si mai ales să-mi acord răgazul de a o contempla, aşa, uitând de toate…

Avem nevoie de:

Pentru o pâine de 860 de gr ( eu am făcut doar din jumătate de cantitate)

  • 600 gr făină (eu am pus deci, 300 de gr de făina, 200 integrală si 100 albă)
  • 1 linguriţă drojdie
  • 1 linguriţă sare
  • 1 linguriţă zahar
  • 350-400 ml apă călduţă

E minunată, căci folosim foarte puţină drojdie si cu toate acestea pâinica creşte frumos.

Cernem încetişor făina, adăugăm drojdia dizolvată în puţină apă călduţă, sarea si zahărul si restul apei călduţe. Amestecăm si apoi frământăm foarte puţin aşa, de 3-4 ori.

Acoperim vasul cu un servet de bucătarie si îl lasăm într-un loc cald cam o oră. Apoi presărăm puţină făină pe o planşetă si mai frământăm puţin.

Aşezăm aluatul într-o tavă unsă si tapetată cu făină, îl acoperim din nou si îl mai lăsăm 20 de minute să mai crească.

Coacem pâinica în cuptorul preîncălzit la 180 de gr timp de aprox 30 de minute.

Iat-o:

O acoperim cu un prosop de bucătărie ud si stors bine pentru a obţine o coajă nici prea crocantă, nici prea moale.

Iar apoi ne bucurăm cu toate simţurile de binecuvântarea sa.

Incă mai ninge mărunt, viscoleşte încet si gerul se aşterne uşor în noapte… Ce pot să vă urez decât un sfârşit de săptămână cu îmbrăţişări călduroase, buze arzânde si miros de pâine aburindă…

Inspiraţie: Edith

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s